Mariusz87, monitoring działa
efekty dźwiękowe po zamontowaniu głośników na tylnej półce
Zwiń
X
-
efekty dźwiękowe po zamontowaniu głośników na tylnej półce
Witam forumowiczów, czy po zamontowaniu tam głośników słychać jakiś rezonans, skrzypienie półki? Bo w przeciwieństwie do drzwi półka jest dość luźno osadzona. Czy to prawda, że montując głośniki z tyłu na półce uzyskujemy efekt głębszych niskich tonów? Pytanie kieruję do osób osłuchanych przy podobnym rozwiązaniu.
Oczywiście mam zamiar też zakupić do tego wzmacniacz 4 kanałowy.
PS. przeczytałem już posty na temat sensu montażu tylnych głośników - ale czesto przewożę osoby styłu i po prostu chcę je mieć dla lepszego efektu pasażerów
Proszę o poradęDiesels are for elderly people
-
-
Pamiętaj, że nie możesz tam wsadzić głośników o większej masie, bo półka może nie wytrzymywać drgań, materiał jest po prostu za cienki i może się ugiąć. Widzę, że masz O1, gdzie miejsce dla tylnych głośników jest zje*#ne. Na Twoim miejscu pomyślałbym o umieszczeniu głośników w tylnych drzwiach, co prawda więcej pracy i pieniędzy w to włożysz, ale półka nie straci swoich właściwości, będziesz mógł włożyć mocniejszy głośnik a i efekt będzie o wiele lepszy i na pewno ładniejszy.Było:
Octavia 1 1.6 AEE
Octavia 2 1.9 TDI BLS
Fiat Doblo 1.9 mJTD
Jest:
Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA
Komentarz
-
-
Jacho, to pewnie najlepsze słuchowo wyjście prawda. Trochę tańszym od tego, ale też dużo lepszym niż wpakowanie w półkę będzie to:
- wstawienie gwizdków w drzwi (o ile pamiętam jest tam miejsce tylko na nie w tylnych drzwiach OI,subwoofera w bagażnik i wtedy podpięcie tego pod wzmak)
- jeśli jednak nie ma nawet miejsca na gwizdy w tylnych drzwiach w OI, to włożenie dobrych głośniczków w fabryczne miejsca po bokach na tyle - jakaś góra będzie słyszana, plus subwoofer.
To wyjdzie taniej niż rzeźba drzwi po woofer.
Oczywiście zakładam, że na przodzie jest dobry dźwięk też.
Komentarz
-
-
sew1981, w tylnych drzwiach jest miejsce na twittera, albo można pokusić się o taki zestaw, w drzwi twittery, w miejsce tam gdzie powinny być tylne głośniki w O1 wsadzić jakieś średniotony, to podłączyć normalnie pod radio i do bagażnika jakaś skrzynka basowa i to pod wzmacniacz.Było:
Octavia 1 1.6 AEE
Octavia 2 1.9 TDI BLS
Fiat Doblo 1.9 mJTD
Jest:
Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA
Komentarz
-
-
Jacho, akurat jeśli chodzi o kwestie estetyczne tylnej półki to mi nie przeszkadza, zawsze jeśli się rozmyślę to mogę wymienić półkę za ok. 60 zł.
Jeśli chodzi o sam sprzet to głośniki na tył już mam zakupione (XPlod 6x9 dwudrożne niskie+wysokie tony), więc w subwoofer w bagażniku już nie będę się bawił. Na przód mam też kupione do zamontowania dwudrożne średnio-wysoko tonowe XPlody. Więc pozostaje kwestia zakupu jakiegoś czterokanałowego wzmacniacza i montażu.
Możecie polecić jakiś solidny niedrogi zakład zajmujący się montażem audio w okolicach Warszawy?Diesels are for elderly people
Komentarz
-
-
Carlo8809 wpakuj jeszcze gwizdy w drzwi chociaż, tymbardziej jak jest miejsce. Góra za plecami to błąd, bas od biedy sobie może być, ale góra winna być na przed uchem, a nie za uchem.
x-plod to nie rewelacja, ale jakoś tam zagra. Montując pamiętaj o wyciszeniu przednich drzwi!bez tego w OI będzie totalna lipa :wink:
Lepiej pod wzmak to walnąć, ale jak masz dobre radio to do zwykłego odłsłuchu x-plod chyba wzmaka nie potrzebuje. masz jakiś wysoki model tych głośników?
Jak instalujesz wzmaka trzeba było lepsze głośniki pitolnąć
[ Dodano: Sro 27 Cze, 12 18:29 ]
a co głośników owal 6x9 miałem takie magnata w seicento swego czasu w półce i na przodzie alpine 10 cm w fabrycznych miejscach. Grało w miare (tzn głośno, basu trochę mi brakowało, dźwięk w miarę czysty), jak na warunki seia ok - buda mała, jednak dużo lepszy byłby zestaw odseparowany i w normalnych miejscach - lepsza jakość dźwięku. Pamiętam, że wkurzały mnie kratki, które na wybojach potrafili spadać z głośników i harczeć...Jednak głośnik na elastycznej półce oprócz swoich wibracji dostaje spore "falowanie półkowe" :P
co do mocy sony cd/mp3 5x40w (lub 45) spokojnie je ciągnął
Komentarz
-
-
Carlo8809, Powiem tak, ja calkiem nie dawno siedzialem i czytalem pelno tematów o tylnych glosnikach i opini bardzo duzo. Ja jednak zdecydowalem sie ze kupie cos na tyl. Na allegro wylicytowalem jakies uzywane glosniki blaupunkt 16.5mm (to sa jakiej oryginaly z jakiego seata). Wzialem półkę i wycialem dziury zamontowalem (oczywiscie dokrecilem porzadnie glosniki do polek aby nie mialy prawa drgnac) i wsadzilem i powiem Ci szczerze, ze jak wlaczylem sobie muzyczke to bylem zadowolny jak dziecko. Wtedy to bylo cos, bass byl (dalej jest) konkretny, ale oczywiscie apetyt rosnie w miare jedzienia W tej chwili mam 4 org glosniki z przodu i tylko 2 z tylu w polce (z tylnych gwizdkow zrezygnowalem).
Wszystko gra tylko pod radiem Pioneer MVH-1400UB.
Co zyskalem tym zabiegiem??
1. Glebszy bass (Tobie na tym zalezy, wiec montuj)
2. Ogolnie zrobilo sie glosniej
3. Zadowolnie pasazerow tylnego rzedu ktorzy zawsze byli pokrzywdzeniu brakiem muzyki
4. Mam wrazenie ze teraz slysze jakby wiecej dzwiekow niz wczesniej gdy mialem tylko 4 glosniki z przodu
PS. Pólki nie trzeba wzmacniac, chyba ze chcesz wsadzic wieksze nic 16.5cm. Kolejna sprawa mniejszych niz 16,5 nie kupuj bo wtedy basu na bank zbytnio nie bedzie.
Bagaznik teraz robi za pudlo rezonansowe stad bass jest przyjemny, wiec jedynym slusznym miejscem na montaz pozostaje polka, niestety org miejsca sa do niczego:/ poza tym przewidziano tam male "pierdzidełka"
Jesli lubisz duzo wysokich tonow to wsadzaj w tylne drzwi gwizdki, ale szczerze odrazdzam, gra Ci to tuz za Toba i psuje efekt, chyba ze gwizdki beda juz konkretnej firmy to wtedy mozna myslec Ja u siebie gwizdki chyba zamontuje tez w polke i skieruje ku przodowi pojazdu. Jezdzilem chyba 2 miesiace z tylnymi gwizdkami i zawsze jak sluchalem glosno muzyki to musialem wyciszac troszke wyoskie tony, potem odlaczylem tylne wysoko-tonowe i jest GITARA
Pamietaj ze najlepiej to uczyc sie na bledach niestety bo kazdy ma inne preferencje, ale jesli chodzi o tylne glosniki w polke to jestem ZA! Efekty sa bardzo dobre, wklad pieniedzy nie duzy. Polka na 100% Ci wytrzyma jest dosc sztywna. Wytrzyma jesli wlozysz tam maxymalnie 16,5cm lub elipsy 16x9. Wiekszych nie polecam bo sa drozsze, CIĘŻSZE (wtedy polka sie ugnie) a efekt podobny. Aha... przy dobrze dokreconych glosnikach do polki nie ma pierdzenia a polka nie drga U mnie muzyka caly czas na MAX puszczona i jest OK Pzdr, mam nadzieje ze troszeczke Ci przyblizylem temat i pomoglem.
Wiem ze to co napisalem to maslo maslane ale jest pozno i chcialem Ci na szybko wszystko opisac
Pzdr!Moja dawna O1
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...082763#1082763
Dawny Volkswagen GOLF Mk4
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71147
MOJE SEICENTO SPORTING
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
Komentarz
-
-
ChillOutPL, " Pólki nie trzeba wzmacniac, chyba ze chcesz wsadzic wieksze nic 16.5cm." średnica nie ma nic do rzeczy, tylko moc i jakość danego głośnika. Prawda, że na zwykłych głosniczkach typu owale marki jvc, sony itp z dolnej półki nie potrzeba wzmaka. Ale pożądny głośnik (tymbardziej nie współosiowy) już wymaga wmaka - ja np mam dlsy z wyższej półki pod seryjne radio w fiacie i na głośności bardzo wysokiej zniekształcać dźwięk zaczyna końcówka a nie głośnik. do 3/4 gałki jest prawidłowo. :P
[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 10:30 ]
"Ja u siebie gwizdki chyba zamontuje tez w polke i skieruje ku przodowi " :lol: ?!
to chyba tyłem musiałeś siedzieć, to już w ogóle montażowa profanacja. Dobrze że wywaliłeś
Komentarz
-
-
sew1981, co do glosnikow masz racje, ale z reguly wieksze ciezsze, poza tym 16,5 idealnie wchwodza w ta wneke w polce (sa takie 2) gdyby dal wieksze to wtedy naruszylby najmocniejsza jej część
Co do gwizdkow, chce je dodac bo chce wzmocnić wysokie tony z tylu, a jednoczesnie nie chce by mi graly tuz za uchem, stad ten pomysl. U kolegi w samochodzie z tym sie spotkalem i bylo ok. Ale jest 2 mozliwosc te w polce maja wyokotonowy glosnik, ale niestety mam zestaw odseparowany. Na tyl ida tylko srednie i niskie tony i jak zrobic aby na tyl tez poszly WYSOKIE?Moja dawna O1
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...082763#1082763
Dawny Volkswagen GOLF Mk4
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71147
MOJE SEICENTO SPORTING
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
Komentarz
-
-
ChilloutPL, Sew 1981, dzięki za pomoc,
- oczywiście przednie drzwi będą wyciszone - mam to w planach przy montażu głosników.
- jeśli chodzi o tweetery, to mam już w przednich słupkach, więc na tył nie będę już ich dodatkowo upychał, bo ich efekt dźwiękowy mi zdecydowanie wystarczy.
- rozwialiście moje wątpliwości jeśli chodzi o drgania (a raczej ich brak) w tylnej półce. THANKS :szeroki_usmiech
- zależało mi właśnie na głośnikach w półce ze względu na to, że dokładnie chciałem stworzyć rodzaj pudła rezonansowego i wydaje mi się że właśnie takie rozwiązanie to zapewni (bez wkładania kloca basowego do bagażnika
- jeśli chodzi o całe audio to posiadam SONY, bo pracuję tu i miałem możliwość okazyjnego zakupu.
radio: MEX 3800BT - model z wyższej półki zeszłoroczne (4x50W)
głośniki na przód - 13 cm, dwudrożny, średnie i wysokie tony, koncentryczne, moc znamionowa 35W, szczytowa 150W. model: XS-F1325SE
głośniki na półkę - 6x9", dwudrożne, niskie i wysokie tony, moc 60W/280W, model XS F6925SE.
- A więc będę potrzebował czterokanałowego wzmacniacza, na samym radio nie pociągną zbyt mocno.
Panowie, za ok. 2 tygodnie powinienem zamontować to opowiem jakie będą wrażenia. Dzięki za pomoc!Diesels are for elderly people
Komentarz
-
-
Carlo8809, nie ma za co, do usług :wink:
Jak miałeś taniej sprzęcik, to rzeczywiście nie ma co marudzić i dobrze że wziąłeś wzmak, jak będziesz chciał w przyszłości to sobie rozbudujesz. Ostatnie porady:
1. na przód wchodzą 16,5 cm a nie 13 cm do OI, tylko trzeba podgiąć taką blaszkę (ale chodzi o głębokość kosza, a nie średnice - bo normalnie tylko płytkie głośniki wchodzą) lub dać pożadny dystans
mod prosty, jest gdzieś opisany na forum to podginanie blaszki. Więc jak masz możliwość to bym wymienił te 13 na 16,5 zestaw, a jak nie masz to jakiś dystans pod 13 będziesz musiał zrobić i tak.
2. mimo że te owal mają dobre parametry, to bym spróbował to podpiąć na początek pod same radio, myślę że to starczy i tylko w górnych wartościach straci radio "dech" - do dobrego słuchania styka, jak będziesz chciał rozbudować CA to możesz zawsze domontować. Oczywiście na wzmaku będzie lepiej, ale jak liczysz się z kosztami i ktoś Ci montuje w zakładzie, to nie jest on konieczny pod taki zestaw według mnie na start.
Jeśli to ma być przyszłościowa instalka wal wzmaka, jeśli nie, to ja bym go zostawił.
Komentarz
-
-
Sew1981, dokładnie tak myślałem o dystansach na przód. No faktycznie może warto spróbować na początek posłuchać tego zestawu bez wzmacniacza, ewentualnie jeśli będzie czegoś mi brakowało to go dokupię i domontuję. Bo raczej oprócz tych głośników nic więcej nie będę chciał dorzucać. Dzięki za pomoc!
PozdrawiamDiesels are for elderly people
Komentarz
-
-
Gość
ja ostatnio wlozylem jakies pioniery do przodu i glownie chodzi o glebokosc montazu, ale wiadomo im glebiej tym szerokosc magnezu tez ma znaczenie. Mnie sie nie chcialo bawic w ciecie giecie, wiec kupilem glosniki pasujce wymiarami do fabrycznych nie dosc ze wchodza latwiej niz fabryczne, bez sciagania tapicerki to lepiej tez brzmia, o to nie trudno. Na tyl ja bym jednak wzial elipsy jesli maja byc w polce, zakladalem w innym ucie w polke 16,5 pozniej 6x9 Blaupunkta i roznica byla duuuza. Jak nie jestes zbyt wymagajacy to starczy, plus jakis sub i "bedzie" :wink:
Komentarz
-
Dareckif, myślę, że zależy od modelu konkretnego tych 6x9 a nie producenta tylko, Zwykłe wątpie żeby potrzebowały wzmaka (to 3-drożna współosiówka, a nie rozwiązanie hi-end), te mocniejsze modele 6x9 pewnie lepiej grają pod wzmakiem. Osobiście jednak wzmak kojarzy mi się z odseparowanym pożądnym zestawem bas+gwizdek, a nie jakimiś współosiowymi konstrukcjami.
Jak pisałem wyżej miałem w Seiu też Magnaty 6x9 na tyle i Sony mp3 4x45w spokojnie to uciągał. :wink:
jakiś czas temu oznaczenie modelowe były inne, ale coś takiego porównywalnego to było, sama cena sugeruje, że te głośniki to nie jakieś potwory mocy:
zresztą nawet w opisie jest, że bez wzmaka spoko dają radę. To nie hi-end.
Komentarz
-
Komentarz